Aanvullende zorgverzekering 2019

Aanvullende zorgverzekering 2019

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering voor alle zorgvormen die niet in de basisverzekering zitten. Een voorbeeld hiervan zijn brillen of lenzen. Een aanvullende verzekering is niet verplicht in Nederland.

De precieze zorgvormen die vergoed worden in een aanvullende verzekering, worden bepaald door de verzekeraar en zullen per organisatie verschillen. Dit wordt niet geregeld door de overheid. Voorbeelden van zorgvormen in aanvullende verzekering zouden bijvoorbeeld extra fysiotherapie kunnen zijn, of een vergoeding voor de orthodontist. Bij aanvullende verzekeringen is er ook geen sprake van een wettelijk verplicht eigen risico, zoals bij de basisverzekering wel het geval is. Daarbij is er ook geen wettelijke eigen bijdrage. Ook hebben verzekeraars in dit geval geen acceptatieplicht. Dit betekent dat alle verzekeraars het recht hebben om mensen te weigeren.

aanvullende zorgverzekering 2019

aanvullende zorgverzekering 2019

In de praktijk komt dit echter bijna nooit voor. Aanvullende verzekeringen hoeven niet bij dezelfde verzekeraar afgesloten te worden als de basisverzekering. De precieze premie voor een aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. Vaak bieden deze verschillende pakketten aan voor verschillende prijzen. Het is zorgverzekeraars toegestaan om een hogere premie te vragen bij mensen op hogere leeftijd. Daarnaast kan de premie ook hoger zijn als de aanvullende verzekering bij een andere organisatie wordt afgesloten dan de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering 2019

Wanneer wel en niet nodig?

Je bepaalt zelf of je een aanvullende verzekering nodig hebt of niet. Dit verschilt heel sterk van persoon tot persoon. Iemand die veel reist zal bijvoorbeeld eerder een verzekering voor spoedhulp in het buitenland willen afsluiten als iemand die het land nooit verlaat. Ook zullen bepaalde combinaties van verzekeringen aantrekkelijker zijn dan andere combinaties. Een aanvullende verzekering kan echter ieder jaar aangepast worden door de verzekeraar, en zowel de premie, de vergoedingen als de inhoud van het pakket zelf kunnen gewijzigd worden.

Het is daarom belangrijk om jaarlijks te controleren of de aanvullende verzekering nog steeds handig is om te hebben. Verzekeringen kunnen makkelijk vergeleken worden op vergelijkingssites, bijvoorbeeld via Consuwijzer. In Nederland is het mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Op 19 november maken alle verzekeraars hun nieuwe polissen bekend. Als je daarna van verzekeraar wil wisselen, moet je dat vóór 31 december bij de overheid aangeven. Aanvullende zorgverzekering 2019

Aanvullende zorgverzekering 2019
5 (100%) 1 vote