Nederlanders willen niet extra betalen voor vrije artsenkeuze

Tandartsbehandelingen zijn wel of niet betaalbaar?
oktober 31, 2017

Nederlanders willen niet extra betalen voor vrije artsenkeuze

Nederlandse consumenten vinden het belangrijk om een vrije artsenkeuze te hebben bij hun zorgverzekeraar, maar zijn niet bereid daar extra voor te betalen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Necker van Naem blijkt dat Nederlanders geen extra premies willen betalen, in ruil voor een grotere vrije artsenkeuze.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 2000 personen.

Keuzevrijheid
71 procent van de respondenten zegt de vrijheid van artsenkeuze belangrijker te vinden dan een lagere zorgpremie. Iets minder dan de helft, 46 procent, zegt dat zij daarvoor meer willen betalen. Slechts 20 procent van de ondervraagden wil ook daadwerkelijk meer gaan betalen voor de zorgpremie, als zij daardoor een grote vrije artsenkeuze krijgen.

De premie mag dan niet meer dan vijf procent hoger liggen. Ligt het bedrag hoger, dan is de bereidheid om meer te betalen voor de vrije artsenkeuze weer lager.

Overstappers
Volgens het onderzoek is zo’n zeventien procent van de Nederlandse verzekerden dit jaar gewisseld van zorgverzekeraar. Acht op de tien Nederlanders (80 procent) koos voor het minimale eigen risico van 375 euro per jaar. Bij overstappers valt dit jaar op dat het betreft het eigen risico vaak alles of niets is: verzekerden kiezen of een minimaal eigen risico van 375 euro, of een maximaal eigen risico van 875 euro. Andere eigen risicovarianten van 100, 200, 300, of 400 euro extra bovenop het wettelijk verplichte eigen risico zijn minder populair.

Tien procent van de overstappers koos dit jaar voor het maximale eigen risico van 875 euro.

Overstappen
Consumenten hebben nog heel even de tijd om over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Voor 1 februari 2015 moet iedereen aansluiting gevonden hebben bij een zorgverzekeraar. Het is niet meer mogelijk de zorgverzekering nog op te zeggen. Uiterlijk tot 31 december 2014 konden verzekerden hun zorgverzekering opzeggen.

Nederlanders willen niet extra betalen voor vrije artsenkeuze
5 (100%) 1 vote

1 Comment

  1. admin schreef:

    De nieuwe zorgkeuze in 2019, het nieuwe zorgverzekering vergelijken 2019 met behulp van onze zorgvergelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *