Eigen Risico 2019

De eigen risico 2019 uitgelegd: Alle verzekerden in Nederland hebben een wettelijk verplicht eigen risico voor hun zorgverzekering. Deze wet is ingevoerd om te zorgen dat mensen bewust met hun zorg omgaan en geen hulp zoeken voor ieder pijntje, maar ook om de Nederlandse zorguitgaven onder controle te houden. De precieze hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse overheid. In 2017 is dat een bedrag van €385-.

De meeste soorten zorgkosten die door de verzekering vergoed worden, vallen eerst onder het eigen risico. De verzekerde is verplicht om de eerste €385- zelf te betalen. Zodra dat bedrag gehaald is, worden zorgkosten en behandelingen die volgen betaald door de verzekering. Hierbij hebben wij al onafhankelijke zorgverzekering vergelijken 2019 een speciale vergelijkingssysteem 2019 ontwikkeld voor de consument. Voorbeelden van zorgvormen die onder het eigen risico vallen zijn onder andere ziekenhuiszorg, voorgeschreven medicijnen, specialistische zorg en ingrepen en bepaalde hulpmiddelen zoals een kunstgebit of hoortoestel. De eigen risico in 2019.

Er zijn een paar zorgvormen die niet onder het eigen risico vallen, en volledig vergoed worden door de verzekering. De verschillende uitzonderingen zijn:

  • Bezoeken aan de huisarts (behalve voorgeschreven medicijnen en bloedonderzoeken);
  • Verloskundige zorg en kraamzorg (hier wordt in plaats van het eigen risico een eigen bijdrage gevraagd);
  • Hulpmiddelen in bruikleen;
  • Zorg voor jongeren onder de 18 jaar;
  • Zorg die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed;
  • Zorg die vanuit aanvullende verzekeringen wordt vergoed, bijvoorbeeld tandheelkundige zorg of alternatieve geneeswijzen.

Het verhogen van het eigen risico

Het is mogelijk om het eigen risico bij een verzekering te verhogen. Dit gaat over het algemeen in stappen van €100-. Er zit een maximum aan van €500-, wat voor een totaal eigen risico zorgt van €885-. Door het eigen risico te verhogen, krijg je als verzekerde korting op je zorgpremie. De precieze hoogte van de korting verschilt per verzekeraar. De korting kan echter oplopen tot €25- per maand, ofwel €300- op jaarbasis.

Eigen Risico 2019

Eigen Risico 2019

Het nadeel van een verhoogd eigen risico is een groter bedrag dat je uit eigen zak moet betalen als je iets overkomt. Het vrijwillig verhogen wordt vooral gedaan door jongeren en gezonde mensen die niet veel gebruik maken van zorg. Het wettig verplichte eigen risico voor 2018 is momenteel nog niet bekend.

Eigen Risico 2019
5 (100%) 1 vote