Tandartsbehandelingen zijn wel of niet betaalbaar?

Nederlanders willen niet extra betalen voor vrije artsenkeuze
april 26, 2017

Tandartsbehandelingen zijn wel of niet betaalbaar?

Overstappen van zorgverzekering is niet zomaar een snelle keuze dat gemaakt is door de consument. Op onze website kan je goed en overzichtelijk snel inzien in de zorgpremies van 2019. Welke zorgverzekering het beste bij jouw wensen past? Hiervoor is zorgverzekering vergelijken heel erg belangrijk.

Stel, dat je drie kinderen hebt. Gelukkig zijn de kinderen kerngezond en jijzelf (en je partner) ook. Dan is het toch verstandig om een extra verzekering te nemen, naast de basisverzekering. Waarom is een aanvullende verzekering een goed idee?

Het basispakket

Het basispakket wordt steeds verder uitgekleed. Om de zorg betaalbaar te houden, vergoedt de zorgverzekeraar niet standaard alle tandheelkundige behandelingen. Dan is het nodig om een aanvullende tandartsverzekering bij een zorgverzekeraar af te sluiten. Dat kan de zorgverzekeraar zijn waar je voor de basisdekking bent verzekerd, maar dat kan ook een andere zorgverzekeraar zijn.

Alleen de kosten voor de meest voorkomende tandartsbehandelingen nog vergoed. Dat geldt voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bij de meest voorkomende behandelingen kunt u denken aan periodiek preventief onderzoek. Deze controle wordt één keer per jaar uitgevoerd, tenzij de tandarts aangeeft dat meerdere keren per jaar controleren echt noodzakelijk is.

Het verwijderen van tandsteen, de fluoridebehandeling, röntgenfoto’s, vullingen en een wortelkanaalbehandeling wordt nog vergoed. Maar als de kinderen hevigere tandproblemen hebben, kan een basisverzekering wellicht niet genoeg dekking bieden. Wel is een feit dat de meeste consumenten bij OHRA verzekerd zijn en vaak een aanvullende zorgverzekering hebben lopen.

Uit het pakket

De afgelopen jaren is er door de overheid flink aan het basispakket gemorreld. De meeste tand- en mondzorg door specialisten is uit het pakket gehaald. Voorheen werd orthodontie bijvoorbeeld vergoed. Tegenwoordig is daarvoor een aanvullende tandartsverzekering benodigd.

De zorgverzekeraar vergoedt alleen nog een beugel bij zeer ernstige aandoeningen. Datzelfde geldt ook voor bijzondere tandheelkundige zorg. Dat zijn bijvoorbeeld behandelingen om het gebit niet verder achteruit te laten gaan. Een voorbeeld daarvan kan zijn een ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of een afwijking van de mond of het gebit. De tandarts moet dan wel kunnen aantonen dat de behandeling echt noodzaak is. Dan kunnen de kosten wel uit het basispakket vergoed worden.

En ikzelf?

De meeste mensen hebben geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Wie een gezond gebit heeft, zal niet van de één op de andere dag met tandproblemen te maken krijgen. Verzekeren loont dan niet. Je bent beter af door de kosten zelf te betalen.

Een tijd geleden mochten tandartsen zelf bepalen wat de prijs voor een tandheelkundige behandeling was. Dat experiment leidde tot wangedrag bij tandartsen. De prijzen stegen explosief. Daarom werd het project stopgezet en stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de prijzen weer vast. Meestal kost een aanvullende tandartsverzekering meer.

Punten van aandacht

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral bij kinderen. Stel je voor dat je kind valt, en de tanden daarbij beschadigd raken. Het kind zit nog in de opgroeiende fase, waarbij het wisselen al aan de gang is. Natuurlijk wil je tandproblemen bij de kinderen zoveel mogelijk voorkomen. Daarom kan een aanvullende tandartsverzekering toch lonend zijn.

Wie niet kiest voor een aanvullende tandartsverzekering, kan het overgebleven bedrag oppotten. Zo ben je er zeker van dat er geld achter de hand is, bij een onverwachte uitgave.

Vraag de tandarts

Niet helemaal overtuigd van de noodzaak van een aanvullende tandartsverzekering? Dan is het een wijs besluit om in overleg te gaan met de tandarts. De tandarts weet precies wat een behandeling kost en of u een aanvullende tandartsverzekering nodig heeft. Op deze manier weet je welke kosten er het komend jaar te verwachten zijn.

Je kunt een indicatie maken: is een aanvullende verzekering wijs, of zullen de tandartskosten meevallen en is het voordeliger om zelf de kosten te betalen? Het is goed om daar een moment bij stil te staan.

Tandartsbehandelingen zijn wel of niet betaalbaar?
4.5 (90%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *