Wat is Collectieve + Aanvullende Zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering waarbij een grote groep consumenten kiest voor eenzelfde zorgverzekeraar. Deze collectieven zijn online te vinden, maar worden ook vaak aangeboden door stichtingen en werkgevers. Soms kunnen collectieve zorgverzekeringen goedkoper zijn dan een individuele zorgverzekering.

Doordat de zorgverzekeraar in één keer veel nieuwe patiënten ontvangt, kan de consument rekenen op een flinke korting op de maandelijks te betalen premie. Dit kan uiteindelijk voordeliger zijn dan het individueel afsluiten van een zorgverzekering. Iedereen sluit precies dezelfde verzekering af, met precies dezelfde dekkingen. Bij een basisverzekering is het afsluiten van een zorgcollectief altijd voordeliger.

Persoonlijke wensen

Echter, doordat iedereen voor eenzelfde zorgverzekeraar kiest, kan het zijn dat de dekking van een verzekering niet aansluit op de persoonlijke wensen van een consument. Dit kan vooral bij aanvullende zorgverzekeringen het geval zijn. Kortgezegd: mensen die weinig zorg behoeven, kunnen over het algemeen het meest profiteren van een collectieve zorgverzekering.

Mensen die regelmatig gebruikmaken van specialistische zorg, kunnen beter eerst kijken of een individuele zorgverzekering niet beter is. Deze sluit doorgaans wat beter aan op de wensen van de patiënt.

Met een aanvullende zorgverzekering ben je verzekerd tegen allerlei zaken, die niet in het basispakket zitten. Deze aanvullende verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Het is ook niet verplicht om de aanvullende zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, als de basisverzekering.

Een aanvullende zorgverzekering is handig voor als je hoge ziekte kosten hebt. Of als je hoge ziektekosten verwacht. Zo kun je je bijvoorbeeld verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie, bezoek aan het kuuroord en een tal van therapieën.

Het hangt af van de persoonlijke situatie of je beter af bent met een aanvullende zorgverzekering. Mensen die gezond zijn, hebben meestal geen aanvullende verzekering nodig. Voor hen wordt namelijk alle noodzakelijke zorg uit de basisverzekering vergoed.

Wat je wilt betalen en wat je wilt verzekeren, zijn je eigen keuzes. Als je er voor kiest om geen extra verzekeringen af te sluiten, doe je er goed aan om het geld dat je ermee uitspaart, op zij te zetten. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan als je toch aanvullende zorg nodig hebt.

Wat is Collectieve + Aanvullende Zorgverzekering?
Waardeer dit bericht