Als je een zorgverzekering hebt afgesloten, heb je een EHIC-kaart ontvangen. Veel verzekerden weten niet waar deze kaart voor dient. Deze EHIC-kaart is de Europese gezondheidskaart. Je kunt er mee in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Daarmee heb je recht op medisch noodzakelijke zorg.

Aantonen

Door deze kaart te laten zien aan de zorgverlener, weet de dokter, het ziekenhuis of de apotheker in het buitenland dat de zorgverzekeraar de rekening betaalt. Je hoeft dan geen geld voor te schieten. Wel zo handig!

De EHIC-kaart is aan te vragen voor alle verzekerden. Deze kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Australiƫ. Na drie jaar ontvang je een nieuwe kaart.

Regelmatig in het buitenland

Iedere verzekerde die vaak naar het buitenland gaat, kan gebruikmaken van de EHIC-kaart. Als je zorg nodig hebt in het buitenland, vergoedt de zorgverzekeraar de zorgkosten. De rekening wordt direct doorgestuurd naar de zorgverzekeraar. Let wel op of je een eigen bijdrage moet betalen. Deze vergoedt de zorgverzekeraar niet.

Je kunt de kaart trouwens niet uitlenen, omdat je je moet identificeren als je de EHIC-kaart gebruikt. Je kunt de kaart alleen gebruiken bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Zolang je in Nederland bent verzekerd, mag je de kaart gebruiken. Zet je de zorgverzekering stop? Dan mag je geen gebruik meer maken van de EHIC-kaart. Datzelfde geldt bij een verhuizing naar het buitenland. Anders mag de zorgverzekeraar het recht om de gedeclareerde kosten terug te vragen aan de kaarthouder.

Wat kun je met de EHIC-kaart?
Waardeer dit bericht