Wat is het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis?

Het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis en de nieuwe polisvorm die in 2015 wordt geïntroduceerd, zit hem vooral in het betalen, declareren en in de vrije keuze van zorgaanbieders. Bij een naturapolis en bij de nieuwe polisvorm betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks. Bij een restitutiepolis, betaalt u eerst zelf. U krijgt het bedrag dan later van uw zorgverzekeraar terug.

Naturaverzekering

De naturapolis is meestal goedkoper. Dit komt doordat zorgverzekeraars contracten hebben afgesloten met zorgverleners. U moet daarom ook naar een zorgaanbieder gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als u dit niet wilt, of niet doet, moet u zelf een deel van de rekening betalen.

Restitutieverzekering

Bij een restitutieverzekering mag u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. U krijgt bij elke aanbieder dezelfde vergoeding. Vaak vraagt de zorgverzekeraar wel om de rekening eerst zelf voor te schieten. Dan kunt u de rekening later bij de zorgverzekeraar declareren.

U hoeft niet in alle gevallen voor te schieten. Indien de zorgverzekeraar al een afspraak heeft gemaakt over de betaling, hoeft de verzekerde niets voor te schieten.

De nieuwe polisvorm van 2015

De nieuwe polisvorm voor een zorgverzekering 2015 zal de goedkoopste polisvorm worden. Dit is mogelijk doordat de verzekeraars alleen de zorg van gecontracteerde zorgaanbieders hoeven te vergoeden. Indien de verzekerde er toch voor kiest medische zorg van een niet-gecontracteerde aanbieder te krijgen, hoeft de zorgverzekeraar niets te vergoeden.

Waarom bestaat er verschil?

Door het verschil tussen de naturapolis, de restitutiepolis en de nieuwe polisvorm van 2015 moeten verzekerden beter nadenken over de prijs en de kwaliteit van een zorgverzekeraar. Er bestaat verschil om de verzekerde een keus te laten maken: ga ik voor de laagste prijs, of voor de meeste vrijheid? Het doel van de zorgpolis die in 2015 wordt geïntroduceerd, is vooral het betaalbaar houden van de zorg.

Combineren

Sommige zorgverzekeraars (zoals Zorg en Zekerheid, Zilveren Kruis Achmea, Univé en de Friesland) bieden een combinatiepolis aan. Dan zijn de naturapolis en de restitutiepolis gemixt. Voor sommige vormen van zorg gebruikt de zorgverzekeraar dan de handelswijze van een naturapolis en voor andere vormen van de zorg wordt de handelswijze van een restitutiepolis gehanteerd.

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis, een naturapolis?
5 (100%) 3 votes