Vrije Zorgkeuze en Zorgverzekering + Betekenis

Zodra je tegenkomt dat je vrije zorgkeuze hebt, houdt dit in dat je zelf mag bepalen aan welke zorgaanbieder je hulp vraagt. Zo mag je bijvoorbeeld zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat, en bij welke specialist. Niet alle zorgverzekeringen geven vrije zorgkeuze.

Als je geen vrije zorgkeuze hebt, maakt de zorgverzekeraar de keuze voor je. De verzekeraar heeft afspraken met bepaalde specialisten. Daarom zijn verzekeringen zonder vrije zorgkeuze meestal ook goedkoper. Immers: de verzekeraar heeft prijsafspraken kunnen maken.

Bij sommige verzekeraars heb je slechts beperkte vrije zorgkeuze. Dan mag je wel kiezen voor een niet-gecontracteerde aanbieder van zorg, maar de vergoeding daarvoor zal lager zijn. Meestal zet de zorgverzekeraar een lijst online van gecontracteerde aanbieders.

Het is goed om op het verschil tussen een restitutieverzekering en een naturaverzekering te letten. Bij een restitutieverzekering heb je altijd vrije zorgkeuze. De naturaverzekering bepaalt dat je vaker vastzit aan zorgaanbieders waar de verzekeraar een afspraak mee heeft. In enkele gevallen heeft de zorgverzekeraar afspraken met alle ziekenhuizen bij jou in de buurt. Dan heb je geluk: de premie kan dan laag blijven. Je kunt dan alsnog zelf kiezen naar welk ziekenhuis je toegaat.

Wat is precies een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering, waarmee je vergoedingen kunt krijgen voor bepaalde ziektekosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor de huisarts, ziekenhuis of de apotheek. Het is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt, om tenminste een basisverzekering te hebben.

Wat er precies in het pakket zit, bepaalt de Rijksoverheid. Omdat de basisverzekering voor iedereen verplicht is, heeft de verzekeraar de verplichting iedereen te nemen. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Het is ook niet verplicht om een aanvullende verzekering (bij dezelfde verzekeraar) af te sluiten.

Hoe hoog de premie is, bepaalt de verzekeraar zelf. Op deze website kunt u bekijken welke zorgverzekeraar de voordeligste polis heeft.

Voor mensen die een laag inkomen hebben, geldt dat ze zorgtoeslag ontvangen. Kinderen en jongeren tot achttien jaar betalen geen premie voor de basiszorgverzekering. Kinderen worden namelijk standaard meeverzekerd met de ouders.

Het is goed om op te letten wat voor polis je afsluit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een restitutiepolis of een naturapolis. Het verschil: bij een restitutiepolis betaal je de rekening eerst zelf, om deze daarna bij de zorgverzekeraar te declareren.

Vrije Zorgkeuze en Zorgverzekering + Betekenis
Waardeer dit bericht