Zorgverzekering declareren in 2019

Zorgverzekering declareren in 2019:

Bij de meeste vormen van zorg worden de kosten automatisch doorgegeven aan de zorgverzekeraar. In sommige gevallen moet je die kosten echter zelf declareren. Dit is vaak het geval als je bepaalde kosten moet voorschieten, bijvoorbeeld bij vaccinaties of ontvangen medicijnen in het buitenland. Het is aan jou als verzekerde om de kosten correct en op tijd bij de zorgverzekering te declareren.

Waar een declaratie aan moet voldoen:
Om zeker te zijn van een goede en snelle verwerking, moeten declaraties over het algemeen aan de volgende eisen voldoen. De nota moet voorzien zijn van:
• De naam, het adres en de woonplaats van de verzekerde, ook wel bekend als de NAW-gegevens.
• De NAW-gegevens van de zorgverlener en de praktijk of het ziekenhuis waar de zorg gegeven is. Bij artsen is een BIG-registratie ook vereist.
• De datum en eventueel de duur van de behandeling of andere dienst. Als het gaat om een versterkt medicijn is het voldoende om de datum van voorschrijving te vermelden.
• Een korte omschrijving van het medicijn, de behandeling of het consult kan je berekenen met de zorgvergelijker 2019 op onze website.
• De AGB-code van de behandeling of het consult. In sommige gevallen is er geen AGB-code, bijvoorbeeld bij kosten in het buitenland. In dat geval voldoet het om de precieze kosten te vermelden.

Als er sprake is geweest van een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is of een verleende zorgdienst in het buitenland, dan moet er nog andere informatie vermeld worden, zoals bijvoorbeeld de naam van het buitenland. De details hiervan verschillen per zorgverzekering.

Hoe dien je declaraties in?

Zorgnota’s kunnen op meerdere manieren worden ingediend. Bij de meeste verzekeraars is het nog steeds mogelijk om te declareren via de post, maar de meeste verzekeraars ontvangen hun declaraties bij voorkeur digitaal. Dit kan zowel via het internet als via de app van de zorgverzekering in kwestie.

Hoe lang het duurt voordat de declaratie wordt afgehandeld, is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Meestal geldt er een termijn van 10 werkdagen. Nadat de zorg heeft plaatsgevonden, heb je meestal maximaal een jaar de tijd om de nota in te dienen. Daarna wordt de nota niet meer in behandeling genomen.

Zorgverzekering declareren in 2019
5 (100%) 1 vote